• Spokojno i sigurno dete

  Beba ima stalnu potrebu da bude u vašoj blizini. Vi ste njen izvor sigurnosti, hrane i komfora. Bebe koje se nose, manje plaču, i dobijaju bolje organizovan psihički i emocijalni razvoj. Noseći bebu vi joj pomažete da se adaptira na spoljni svet.


 • Praktičnost

  Praktična je jer je možete nositi tamo gde kolica ne mogu npr. na planinarenje, na putovanja avionom, vozom ... Kada vam više nije potrebna jednostavno je složite i spremite u vašu torbu. Može se koristiti i kao pokrivač ili ljuljaška. Noseći bebu u marami možete obaviti i kućne poslove. Ruke su slobodne, a beba zadovoljna. Vaša beba može da spava, može jesti ili biti podojena na bilo kojem mestu uživajući sav komfor.


 • Emotivni Razvoj

  Plačom, a samim tim i stresom, beba troši dosta energije. Ta energija je vrlo bitna i treba biti iskorišćena za rast i razvoj deteta. Razvijajući poverenje izmedju vas i vašeg deteta, vaše dete će biti samostalnije i emocijalno jače kada odraste.


 • Fizički razvoj

  Opšte je poznata doživotna važnost razvoja dečijag mozga tokom prvih par meseci života. Deca u sling marami su mnogo više izložena raznim stimulacijama nego deca koja se voze u kolicima. Vaši prirodni ljudski pokreti će im omogućiti da dožive nove znakove, zvuke i mirise iz okoline. Pružićete im mogućnost da fokusiraju svoju pažnju na bitne objekte oko sebe i pružićete im mogućnost da lakše nauče jezik jer će biti u centru svih zbivanja. Kako se vi krećete, naučiće da balansiraju njihovo telo, odnosno da bolje kontrolišu glavu, vrat i ostale mišiće.


 • Pomoć pri dojenju

  Sling marama omogućava da izvršite podoj na mestima gde bi to bilo teško izvodljivo, na mestima gde se nemože sesti, čak i u pokretu. Sling omogućava dojenje u različitim pozicijama, vertikalnoj i horizontalnoj. Vertikalno dojenje može da pomogne bebama koje imaju grčeve i "lenjim" bebama. Sling vam omogućava da vam ruke prilikom dojenja budu slobodne i možete vršiti druge prikladne aktivnosti dok dojite.


 • Sigurnost

  Držeći vašu bebu uz vas pomažete joj u zaštiti od virusa i bakterija. Dok su deca u kolicima, ili u drugim vrstama sedišta, odrasli i druga deca će im prilaziti i dodirivati njihove ruke, lice i disati blizu njih. Dok je beba u slingu, onaj koji želi da joj pridje moraće da naruši vaš lični prostor što se redje dešava tako da je vaše dete bolje zaštićeno od zaraza i virusa. Takodje, dete u slingu se ne može izgubiti.


 • Slobodna ruka

  Završavanje kućnih poslova i obaveza dok pazite na vaše dete ponekad može da bude vrlo frustrirajuće iskustvo. I u tom slučaju sling marama je dobitna kombinacija. Vi možete da završavate sve što trebate po kući dok je vaše dete sigurno i spokojno pored vas.


 • Ekonomičnost

  Kolica i druga oprema za nošenje i transport dece je veoma skupa. Sa sling maramom dobijate više stvari u jednom.


 • Kako pomoćno sredstvo

  Svoje mesto našla je i u rehabilitaciji dece s teškoćama u razvoju, nedonoščadi, dece majki narkomanki, a posebno dece s problemima kukova. Njima se preporučuje kombinovana terapija remenčićima i nošenja jer kada je dete u marami nogice su u prirodno postignutom, raširenom položaju koji se imitira širokim povijanjem ili remenčićima.


 • Jednostavnost

  U današnje vreme kada postoji toliko aparata i naprava koje vas u principu razdvajaju od vašeg deteta kao što su kolica, ljuljaške i razne vrste nosiljki za bebe zar ne bi bilo dobro da postoji nešto što će držati vaše dete uz vas? Sling marame su testirale generacije kroz vekove. Sling marame vam pružaju mogućnost da vašoj bebi pružite najbolje a to ste VI.


Opšte je poznato da su naše bake, u svim krajevima sveta, koristile razne marame za nošenje potomstva prilikom rada u kući, na njivi i prilikom obavljanja drugih poslova. Vekovnim iskustvom se došlo do najboljeg načina za nošenje dece uz manje ili veće varijacije. Sling Marama je upravo to, samo malo prilagodjena današnjim uslovima života zato vam predlažemo da probate Sling Maramu i iskoristite tradiciju i iskustvo naših predaka.


Odnos nošenja majka - dete počinje u prenatalnoj fazi. Ne kaže se bez razloga "nositi" dete 9 mjeseci. U tom razdoblju dete doživljava raspoloženja i osećaje majke te nalazi sigurnost u njenim ritmičnim pokretima ljuljanja.


Rođenje predstavlja za dete krizu. Umesto mraka doživljava svetlo, umesto topline hladnoću, umesto skučenog života u vodi slobodu pokreta. S tim novim iskustvima dete se ne može samostalno nositi. Ono traži blizinu i zaštitu majke. Tek otkucaji majčinog srca mogu umiriti bebu i dati joj onaj pra ili izvorni osećaj sigurnosti koji pamti iz majčinog trbuha. U našem društvu beba se nakon porodjaja odvaja od majke. Nakon 9 - mjesečne simbioze to predstavlja svojevrsni šok za dete i majku.


Beba želi osetiti majčino telo. Samo tako će doživeti svoje telo, osetiće da živi. Dete želi biti nošeno u život!


Nošeno dete učestvuje u svakom pokretu i tako razvija osećaj za ravnotežu, uživa u majčinoj blizini i osjeća se voljeno. Dok se nosi, dete doživljava majku kroz:
 • pokrete - ritam vodi ka unutašnjoj ravnoteži deteta
 • dodir - značenje intenzivnog kontakta važno je kroz celo detinjstvo
 • pogled - dete upija mimiku i izraze lica osobe koja ga nosi

Sling Marama ili marama za nošenje bebe, ili nosiljka za bebu je parče tkanine i par plastičnih prstenova. Na jednom kraju tkanine su zašivena dva plasticna prstena. Tkaninu obmotavate oko vašeg tela, od vašeg ramena prema suprotnom kuku, i nazad od kuka prema ramenu dok krajeve tkanine provlačite kroz prstenove čime zatežete materijal i obezbedjujete sigurnost, udobnost i pravilno nošenje. Potom, beba ili dete može leći ili sesti u nastalo udubljenje u tkanini. Jednom kada namestite i zategnete maramu, ona može biti ponovo „skinuta” i „obučena“ bez ponovnog provlačenja medju prstenovima, zatezanja i štelovanja. Naštelovana sling marama formira kružni materijal. Tako naštelovanu maramu možete ponovo „obući” stavljajući je na rame i provlačeći glavu kroz formiran krug, i suprotnim postupkom je skinuti.


Kada je dete u marami, težina deteta vrši pritisak na tkaninu što zateže tkaninu oko prstenova i praktično “zaključava” maramu u željenoj poziciji. Sling Marama se može podešavati prema veličini onoga ko je nosi i prema veličini deteta i vezivati na različite načine u zavisnosti od uzrasta deteta čime obezbedjujete udobnost i sigurnos kako vas tako i vašeg deteta. Sling marame mogu biti izradjivane od više vrsti materijala i više vrsti prstenova. Uglavnom se koristi pamuk kao material i plastični prstenovi. Prstenovi su specijalno izradjeni za sling marame i testirani na pritisak do 250kg.


Sling marame se mogu koristiti od 4. meseca do predškolskog uzrasta deteta ili dok dete bude želelo, a vi imali potrebu da ga nosite. Sling marame su se pokazale naročito praktične kod dojenja, njihova mogućnost za podešavanje omogućuje bebi lak pristup grudima, i lako se mogu ponovo podesiti u položaj za nošenje kada se sa dojenjem završi. Takodje, sling marama obezbedjuje da ako vaše dete zaspi dok ga nosite, lako spustite u krevet bez budjenja. Postoji više načina vezivanja i pozicioniranja sling marame što zavisi od uzrasta deteta i trenutne namene. Spakovana sling marama zauzima vrlo malo prostora što vam omogućava da je ponesete bilo gde.


VAŠA je odgovornost da odlučite da li vam informacije koje ste dobili na našim web stranicama obezbedjuju dovoljnu sigurnost da probate sling maramu i položaje koje smo vam predstavili. Vi preuzimate sav rizik za položaje i tehnike kako se koristi sling marama koje vam mi predlažemo. I ako su materijal kao i prstenovi ispitani na velike težine i pritiske, napominjemo da uvek morate obezbediti dodatnu sigurnost pridržavanjem deteta rukama.

      Početna strana    |    Šta je Sling Marama    |    Šta je MOBILNO SEDIŠTE?    |    Galerija Fotografija    |    Kako naručiti   |    Kontakt
Sling-Marama.com © 2006           
Beba Beba Detinjstvo Beba Savetovaliste za bebe TRUDNOCA
Pitanja i Odgovori